Dombormű avatás a Laborcz Ferenc Általános Iskolában,2011. április 11.

A Laborcz Ferenc Általános Iskolában ( Budapest XVII. kerület, Ferihegyi út 115 )
a Laborcz Napok keretében felavatták az iskola névadójának domborművét.
A domborművet B. Laborcz Flóra Ferenczy Noémi díjas ötvös - szobrászművész készítette és adományozta az iskolának. 

Tisztelt Jelenlévők, Tisztelt Alpolgármester Úr, Tisztelt Igazgató Asszony, Tisztelt Tanárok, Tisztelt Szülők, Tisztelt Tanulók!

Jelentős társadalmi, politikai eseményeknek, történelmi személyiségeknek emléktáblát szokás állítani. Annak érdekében, hogy méltó módon, színvonalon történjen a megemlékezés, művészi értéket is képviseljen az, szobrászművész, készíti általában azokat.
     Ez a B. Laborcz Flóra által készített emléktábla, méltó emléket állít egy szobrászművésznek, az iskola névadójának Laborcz Ferencnek. Amikor egy olyan szobrászművésznek állítunk emléket, aki egy értékes életművet hagyott maga után, a szobrászat értékeinek állítunk egyúttal emléket. Sok évszázados, sok évezredes tevékenység által létrehozott értékeknek.

     Egy emberöltő, egy élet kevés volna ahhoz, hogy kimagasló értékű dolgokat létrehozzunk. A hellenisztikus görög szobrászat értékei nem jöhettek volna létre az archaikus nélkül, Michelangelo szobrai nem jöhettek volna létre Donatello és annak elődjeinek tevékenysége nélkül…
      Miről szól a szobrászat? Mi a sok évezredes értékek létrehozásának indítéka, mozgatója? A konkrét fizikai térben megvalósított formák, emberi alakok, portrék, szobor kompozíciók mögött mi rejtőzik?     
      Sok évvel ez előtt egy portrét mintáztam egy számomra fontos személyről. Egy hetet terveztem elkészítésére. Eltelt egy hét, kettő, négy, öt-hét... Minden nap végén úgy éreztem, hogy tökéletes. Másnap reggel – mindig, amikor egy negyed, egy fél órát, lehetőségek szerint a modell után dolgoztam, kiderült számomra, hogy nem tükrözi azt amit kellene… Mások voltak a gondolatai, érzései, lelki állapota… nekem is. Más és más dolgokat fedeztem fel újra és újra… Aztán elkészült a portré. Úgy ítéltem meg, hogy tökéletes. Mindenki, aki látta, az illető személyt ismerte, annak tartotta.
Négy évvel később úgy alakultak a dolgok, hogy elkészítettem a szóban forgó személy halotti maszkját. Kérdezték kié? Kiről készült? Senki sem ismerte fel. Ugyanazok a személyek…
       A következtetés levonható. A konkrét fizikai formák, terek stb. egy eszközt képeznek, hogy megjelenítsük, kitapinthatóvá tegyük azt, ami nem látható. A formák a természetben találhatóak, mind az emberi test, vagy melyeket létrehozunk, megalkotunk, egy eszközt képeznek, - zenei hasonlattal élve egy ,,hangszert’’ amivel láthatóvá tesszük, kifejezzük azt, ami nem látható. A szem a lélek tükre szokás mondani és ez a mondás kifejezi azt amiről beszélünk. A görögök a szférák zenéjének nevezték ezt a valamit, és ha egy görög Apollót vagy Korét egy  hiperrealista nipp mellé helyezünk, akkor érezzük, hogy mit értettek alatta.
      A tartalmak, a szobrászat értékei, időhelyhez is kötődnek. Tartalmazzák az adott kor szellemi kihívásait, lelkületét.   Kötődnek többek közt földrajzi  helyhez is. A mediterrán környezetben, az erőteljes napsütésben, a minden oldalról erőteljes súrlófény nagymértékben hozzájárult a hellenisztikus görög szobrászat tökéletes formáinak létrejöttéhez. Henry Moore áttört formái az angliai ködös tájban kiválóan érvényesülnek.
       Ahhoz, hogy művészeti (szobrászati) értékek szülessenek,- Laborcz Ferenc egyik szobrának címét használva, két vonulat szükségeltetik. Egy genetikai vonulat, - vele született kimagasló képességek, és amiről már a bevezetőben szó esett egy   ,,kultúrtörténeti vonulat’’ . Jelentős értékeket – bármilyen foglalkozásra érvényes ez,- a múlt, a megelőző korok értékeinek ismerete, azok  elméleti és  gyakorlati  elsajátítása nélkül nem lehet létrehozni…
        Laborcz Ferenc művészetének kibontakozásához, egyetemi tanulmányai mellett Rómában ( római ösztöndíja révén ) valamint Párizsban  folytatott tanulmányai jelentős mértékben hozzájárultak. Tevékenységének kezdeti korszakában megalkotott művei : Corpusz, Szent Ferenc, Kígyós fiú, Fazzola stb. ezt tanúsítják. A múlt értékeit a gyakorlatban is kivallóan elsajátította, ezen túl menően egy sajátos, egyéni jeggyel gazdagitotta azokat. Hogy a tanulmányok fontosságának mennyire tudatában volt, bizonyítja oktató tevékenysége. A Dési Hubert iskola szobrász tanára volt élete végéig. Amikor 1998-ban megrendeztük Laborcz Ferenc és volt tanítványai című kiállítást a magyar szobrászat színe – java mutatta be műveit.
   Mindezek azonban még mindig nem elegendőek. Mi az a plusz amivel gazdagította a már létező értékeket? Ez a plusz Laborcz Ferenc szobrászatában a 60-as évek végén megalkotott műveiben láthatóak. A Vonulat című köztéri alkotás ( Szolnok), a Vidám Színházban található nagyméretű, plasztikus fal sorozatához tartozó,  makóre  fából kifaragott 4X7 méteres Föld című relief műve és ami nagy méretben nem valósult meg, de a pécsi Jannus Pannonius múzeum gyűjteményét gazdagítja, az Ég című fa reliefje, vagy a Laborcz emlékházban bronz frízei, reliefjei, a Laborcz iskola melletti Szabadság emlékmű ( Lélekkoszorú hősöknek volna talán a legmegfelelőbb cím ).  Ezek az alkotások, tanúbizonyságot tesznek arról, hogy ízig – vérig átérezte korának lelkületét, szellemi kihívásait. Tükrözik művei a különböző művészeti ágak, - például többek közt zene és képzőművészet, - közti gyümölcsöző kölcsönhatásokat, a nagy átfogó összefüggések keresését a formák, forma kapcsolatok térbeni megformálásának lényegét. ( Vonulat ).   Művei egy átfogó és szervesen összefüggő, organikus szemlélettel jellemezhetőek, amiben megelőzte a javarészt geometriai alapformákra szorítkozó korát. 
B. Laborcz Flóra által készített emléktáblán ez az Ég és a Föld című alkotásait idéző részletek utalnak erre.  Ha az időt, egymást követő korokat, egy,- szobrászi hasonlattal,- növekvő gömbbel szemléltetjük, akkor ennek felületén léteznek a múltba hajló bemélyedések és a térbe, a jövőbe mutató domborulatok .
           Örvendetes  tényként könyvelhetjük el ennek az emléktáblának a megvalósulását, méltó emlék annak a szobrásznak, akinek életműve ebben a kerületben teljesedett ki.
    Sok sikert kívánok az itt folyó tevékenységhez, tanároknak és tanulóknak.
                                                                             Benedek József szobrászművész
    
Elhangzott 2011, április 11.-én , Laborcz Ferenc domborművének avatásán